Νέες απειλές από την εργοδοσία της ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ στη συνάδελφo

http://www.somt.gr/node/8197

Όταν το θράσος της εργοδοσίας δε γνωρίζει όρια…

δε μας φοβίζουν μας εξοργίζουν!

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την εταιρεία ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ για απειλές για τη ζωή της συναδέλφου. Η εργαζόμενη είχε απειληθεί και στο παρελθόν από την εργοδοσία όταν, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα της και βρισκόμενη σε κατάσταση εγκυμοσύνης, βρέθηκε αντιμέτωπη με την εταιρεία.

Μετά από καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, το συλλογικό αγώνα μέσα από το σωματείο και το κύμα συμπαράστασης από σωματεία και συλλογικότητες, ήρθε η δικαίωση της συναδέλφου όσον αφορά στην καταβολή δεδουλευμένων και στην παροχή των αδειών που δικαιούνταν. Παρόλα αυτά, παρέμενε σε εκκρεμότητα η αποκατάσταση της ασφαλιστικής εικόνας της εργαζόμενης στο ΙΚΑ από την εργοδοσία.

Ακολούθησε συνάντηση του σωματείου με την εργοδοσία, κατόπιν αιτήματος της τελευταίας, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση για το ζήτημα των ενσήμων, για το διάστημα που η συνάδελφος εργαζόταν εκεί ανασφάλιστη. Στη συνάντηση οι εργοδότες αποδέχτηκαν:

  • να υπογράψουν έγγραφη συγγνώμη
  • να καταβάλλουν μισθούς 2 μηνών, κατά τους οποίους η συνάδελφος έμεινε απλήρωτη από το ΙΚΑ λόγω ανεπαρκών ενσήμων
  • να μπει ρήτρα προσαύξησης σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής του μισθού
  • όταν επιστρέψει μετά τις άδειες εγκυμοσύνης να τροποποιηθεί η σύμβαση σε μισθωτού μηχανικού, να παραμείνει αορίστου χρόνου (αυτή τη φορά όχι με ΕΣΠΑ) και ο μισθός από 600 να γίνει 800 ευρώ καθαρά, όπως ήταν η αρχική συμφωνία βάσει της οποίας προσλήφθηκε.

Ωστόσο, το διάστημα που ακολούθησε (πάνω από δύο μήνες μέχρι σήμερα) η εργοδοσία μεθοδευμένα, με διάφορες προφάσεις και συνεχόμενες αναβολές, απέφευγε να υπογράψει το σχετικό συμφωνητικό. Όταν η εργαζόμενη, για πολλοστή φορά, επικοινώνησε με την εργοδοσία για την διευθέτηση του ζητήματος, της είπαν ότι τελικά δεν είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν και την απείλησαν ότι αν προσφύγει στο ΙΚΑ: «να σκεφτεί καλά με ποιους τα βάζει, ότι μπορούν να της κάνουν κακό τόσο που δεν το βάζει ο νους της» και την «συμβούλεψαν» ότι όπως στρώνει κανείς κοιμάται και ότι αυτή «έστρωσε κακά και πολύ κακά θα κοιμηθεί».

Η συνάδελφος κατέθεσε ήδη σχετική μήνυση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, για απειλές για τη ζωή της. Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους στην εργοδοσία της ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ αλλά και απέναντι σε κάθε αφεντικό που απειλεί και εκφοβίζει εργαζόμενους, ότι θα μας βρουν μπροστά τους. Το παράδειγμα του νικηφόρου αγώνα της εγκύου συναδέλφου στη MIGATO, η μάχη ενάντια στην εργοδοσία της ΠΑΝΘΕΟΝ το προηγούμενο διάστημα, η υπεράσπιση της εγκύου εργαζόμενης στη CERAMETAL δείχνουν το δρόμο για την κατοχύρωση όλων των συναδέλφων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει κάθε συνάδελφο στην προσπάθεια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να παλεύουν μέσα από ατομικούς δρόμους. Μόνο ο συλλογικός αγώνας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων διασφαλίζει τη θέση τους και μπορεί να σπάσει το κλίμα του φόβου που προσπαθεί να επιβάλλει η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς. Καμία απειλή, καμία απόλυση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.

Διεκδικούμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις σε σχέση με το 2009, μείωση των ωρών εργασίας, κανονικές προσλήψεις – κατάργηση του άθλιου καθεστώτος του Δελτίου παροχής υπηρεσιών, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, συνδικαλιστικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τέτοιες πρακτικές και να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στη συνάδελφο αλλά και σε κάθε εργαζόμενο που πλήττεται.

Απαιτούμε πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για την εργαζόμενη.

Διεκδικούμε την άμεση και πλήρη ηθική αποκατάσταση της συναδέλφου.

Απέναντι στον διαρκή εμπαιγμό και τις απειλές της εργοδοσίας η συνάδελφος δεν είναι μόνη!

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s