ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ενημέρωση από το πανελλαδικό ΣΜΤ:

http://somt.gr/node/8798

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Την Δευτέρα 16/6 πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και αλληλεγγύης όπου συμμετείχαν αρκετοί συνάδελφοι μετά το κάλεσμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική που εδώ και χρόνια εφαρμόζεται στον κλάδο (στο πλαίσιο των μνημονιακών «υποχρεώσεων», των εντολών της ΕΕ, του ΔΝΤ και των προηγούμενων κυβερνήσεων), κινητοποίηση για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, των εργαζόμενων και ανέργων μηχανικών. Στην σημερινή συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι και άνεργοι μηχανικοί έδωσαν το μήνυμα ότι η λογική που μέχρι τώρα υιοθετεί η κυβέρνηση, αυτή της διατήρησης όλου του μνημονιακού νομοθετικού πλαισίου, και η απροθυμία αλλαγής της κατάστασης υπέρ των εργαζόμενων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Στην συγκέντρωση καλούσαν επίσης η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αττικής και ο σύλλογος Τοπογράφων Μηχανικών.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό κοινωνικών ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη. Στην συνάντηση αυτή τέθηκε το σύνολο των ζητημάτων, που εδώ και χρόνια διεκδικεί το Σωματείο για το ασφαλιστικό, το οποίο αποτέλεσε και αποτελεί ανοιχτή πληγή και απαιτεί άμεσες απαντήσεις προκειμένου να ανακουφιστεί η μεγάλη πλειονότητα των μηχανικών και ειδικότερα οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι.

Επί των συγκεκριμένων ζητημάτων που τέθηκαν:

Ø   Σχετικά με τις ληστρικές εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ. Πριν από όλα θέσαμε το ζήτημα της κατάργησης τόσο του μνημονιακού νόμου του μεσοπρόθεσμού (ν.3986/2011) ο οποίος προβλέπει τις υπέρογκες αυξήσεις των εισφορών, αλλά και το αίτημα της δραστικής μείωσής τους μέσω της κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων (ν.3518/2006 κα). Το ισχύον αντι-ασφαλιστικό πλαίσιο έχει οδηγήσει το 65% των μηχανικών να χρωστά στο ταμείο και οι αυξήσεις που προβλέπει για τα επόμενα χρόνια είναι ακόμα μεγαλύτερες. Το ταμείο αποτελεί εργαλείο αφαίμαξης των εργαζόμενων και ανέργων συναδέλφων με τις ληστρικές του εισφορές και για τον λόγο αυτό η λύση δεν μπορεί παρά να είναι η κατάργησή των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων. Η απάντηση στο ζήτημα αυτό ήταν καταφανώς αρνητική. Πρόθεση του υπουργείου είναι να εκδοθούν τα ειδοποιητήρια στα μέσα του Ιουλίου και να νομοθετηθεί η δυνατότητα επιλογής έως και δύο ασφαλιστικών κατηγοριώνχαμηλότερων από αυτήν που βρίσκεται τώρα κάθε ασφαλισμένος – σύμφωνα με το (ν.3986/2011)- για τους μετά του 1993 ασφαλισμένους και το πάγωμα των αυξήσεων για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους μέχρι την 31/12/2016 (στην ουσία δηλαδή να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες Βρούτση του Δεκεμβρίου του 2013). Η προτεινόμενη τροπολογία θέτει ως προϋπόθεση ο ασφαλιζόμενος να έχει εξοφλήσει τα χρέη του ή να βρίσκεται σε ρύθμιση, γεγονός που αποκλείει την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων και ειδικότερα αυτούς που έχουν την ανάγκη της μείωσης των εισφορών. Επιπλέον, με βάση την προτεινόμενη τροπολογία, το δικαίωμα ένταξης σε χαμηλότερη κατηγορία ασκείται άπαξ. Τέλος, με βάση αυτή την ρύθμιση, μετά την 31/12/2016 οι ασφαλισμένοι θα ενταχθούν στις προβλεπόμενες από τον νόμο 3986/2011 ασφαλιστικές κατηγορίες με τις συνεπαγόμενες αυξήσεις εισφορών. Επί της ουσίας οι νέες αυξήσεις εισφορών μετατίθενται χρονικά, ενώ παραμένουν και κατοχυρώνονται.

Ø   Στο ζήτημα της μη εφαρμογής των οφειλών από την αναδρομική εφαρμογή των αυξήσεων των εισφορών (διάστημα 2011-2014), οι οποίες είναι 2.000-3.000 ανά ασφαλισμένο, η απάντηση που δόθηκε ήταν αρνητική. Το υπουργείο δεν εξετάζει την διαγραφή αυτών των χρεών. Επί της ουσίας δηλαδή αυτό που ειπώθηκε είναι ότι τα αναδρομικά θα καταλογιστούν και θα αποτελούν απαίτηση του ταμείου.

Ø   Σε σχέση με το ζήτημα των ανέργων θέσαμε το ζήτημα της αναγνώρισης της ιδιότητας του ανέργου. Αναγνώριση η οποία συνεπάγεται διαγραφή των χρεών τους, απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής εισφορών, υγειονομική περίθαλψη και καταβολή επιδόματος ανεργίας. Με την εξαίρεση του ζητήματος της περίθαλψης η θέση του υπουργείου ήταν αρνητική απέναντι στα αιτήματά μας χωρίς συγκεκριμένη πρόταση. Η διαγραφή των χρεών των ανέργων δεν αποτελεί θέμα που εξετάζεται αυτή την στιγμή στο υπουργείο. Στο ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης, μέχρι στιγμής έχουν παραταθεί τα μέτρα Βρούτση που αποκλείουν από την υγειονομική περίθαλψη ένα μεγάλο τμήμα των ασφαλισμένων που έχουν οφειλές. Παράλληλα ενημερωθήκαμε ότι η περίφημη Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα προβλέπει περίθαλψη για το σύνολο των ασφαλισμένων, έχει «κολλήσει» στο γενικό λογιστήριο του κράτους.

Ø   Σε σχέση με το ΚΕΑΟ θέσαμε το ζήτημα της κατάργησής του, ως έναν οργανισμό που ιδρύθηκε κατόπιν των εντολών της τρόικας και της προηγούμενης κυβέρνησης για την είσπραξη των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι εισφορές αυτές δεν αφορούν τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους εργοδότες, αλλά το σύνολο των ασφαλισμένων. Την στιγμή που τα δύο τρίτα των μηχανικών που δεν είναι τυπικά μισθωτοί, χρωστούν στο ταμείο, η ύπαρξη και μόνο αυτού του οργανισμού με την δυνατότητα κατάσχεσης των περιουσιακών μας στοιχείων αποτελεί αιτία πολέμου. Ωστόσο, η απάντηση τους για ακόμα μια φορά ήταν αρνητική ως προς την κατάργηση του ΚΕΑΟ. Το μόνο που ειπώθηκε είναι ότι ανεπίσημα δίνεται οδηγία έτσι ώστε να μην χρησιμοποιείται το ΚΕΑΟ για τους μικρο-οφειλέτες, χωρίς δέσμευση ότι θα αλλάξει κάτι στο καταστατικό του ή ότι αυτό θα γίνει με μια θεσμικού τύπου παρέμβαση. Στο ζήτημα της δυνατότητας των ταμείων να υποθηκεύουν περιουσιακά στοιχεία των ασφαλισμένων, το οποίο προβλεπόταν στο άρ.17 του ν/σ για Κέντρα Πιστοποίησης και Αναπηρίας, μιας ρύθμισης δηλαδή που θα έδινε ένα ακόμα όπλο για την εξόντωση εργαζόμενων και ανέργων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, ειπώθηκε πως θα αφορά στους μεγαλο-οφειλέτες, ωστόσο δεν έγινε σαφές αν αυτό θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο.

Ø   Επίσης τέθηκε το ζήτημα του δελτίου παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Το ζήτημα δηλαδή ότι είναι σύνηθες οι μηχανικοί να εργάζονται ως «εργολάβοι», «συνεργάτες», «σύμβουλοι» κλπ ενώ στην πραγματικότητα έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας. Το γεγονός αυτό, εκτός από επιπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα αποτελεί τη μεγαλύτερη και μάλιστα νόμιμη εισφοροδιαφυγή εκ μέρους των εργοδοτών. Παρότι αυτή η πρόταση τέθηκε συγκεκριμένα προκειμένου να αυξηθούν οι εισφορές του ταμείου, μέσω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, ο υπουργός παρέπεμψε το θέμα στον υπουργό εργασίας παρά το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό αφορά άμεσα και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η άρνηση από πλευράς υπουργείου να αγγίξει αυτό το ζήτημα σημαίνει ότι οι εργοδότες θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν τις εργοδοτικές εισφορές όπως κάνουν εδώ και χρόνια, και θα καλούνται οι εργαζόμενοι με απανωτές αυξήσεις να καλύπτουν τις απώλειες αυτές.

Ø   Τέλος, θέσαμε το ζήτημα των αποθεματικών του ταμείου και της ληστείας που έχουν υποστεί διαμέσου του PSI και των ανακεφαλαιοποιήσεων της τράπεζας Αττικής. Για το PSI ενημερωθήκαμε ότι συγκροτείται ένα ταμείο που στόχο έχει την αποκατάσταση των κλεμμένων, χωρίς όμως να περιγραφεί συγκεκριμένα σχέδιο για το πως θα αντληθούν αυτοί οι πόροι και πως θα γίνει αυτή η αποκατάσταση. Για το ζήτημα της τράπεζας Αττικής δεν υπήρξε καμία δέσμευση ως προς την μη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής ή την συνολική απεμπλοκή. Μάλιστα, στο ζήτημα αυτό, παρά το γεγονός ότι οι διοικήσεις των ταμείων διορίζονται από το υπουργείο, η πολιτική ηγεσία μας παρέπεμψε στις διοικήσεις των ταμείων δηλώνοντας αναρμοδιότητα. Τέλος, ενημερωθήκαμε για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε λειτουργικές ενοποιήσεις ταμείων.

Συνολικά στην συνάντηση, πέρα από την συγκατάβαση και την διατύπωση καλών προθέσεων από πλευράς υπουργείου, δεν λάβαμε καμία ουσιαστική δέσμευση. Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί παραμένουν σε ισχύ για τους μικροοφειλέτες. Οι μηχανικοί καλούνται να πληρώσουν και μάλιστα αναδρομικά τις υπέρογκες αυξήσεις με μόνη ελάφρυνση την δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας με εφαρμογή για μόνο 2 χρόνια. Οι ανάγκες των ανέργων και εργαζομένων συναδέλφων, η ανάγκη για ένα δίκαιο, καθολικό, ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα είναι εισπρακτικός μηχανισμός του κράτους, αλλά φορέας κάλυψης των αναγκών των μηχανικών παραπέμπεται στις καλένδες. Η κυβέρνηση έχει δείξει σαφή δείγματα γραφής, με την συνέχιση των μνημονίων και των αντιασφαλιστικών μέτρων. Τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα μπαίνουν στο παζάρι μεταξύ της κυβέρνησης, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Η εμπειρία μας από τα προηγούμενα χρόνια για το που θα οδηγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασφαλισμένους αυτό το παζάρεμα δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Άλλωστε, η πρακτική της κυβέρνησης όλους αυτούς τους μήνες είναι η τακτική και εμπρόθεσμη αποπληρωμή των δόσεων του δημόσιου χρέους, η αποστράγγιση των ταμειακών διαθεσίμων των δημόσιων οργανισμών και των ασφαλιστικών ταμείων την ίδια ώρα που απέναντι στα αιτήματα των εργαζόμενων η απάντηση αν δεν είναι αρνητική είναι τουλάχιστον «δημιουργικά ασαφής». Οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι εξακολουθούν να χρεώνονται υπέρογκες εισφορές και να αποκλείονται από τις περισσότερες παροχές. Το ασφαλιστικό-έκτρωμα του μεσοπρόθεσμου, αλλά και η λογική της ανταποδοτικότητας παραμένει σε πλήρη ισχύ διαμορφώνοντας ένα τοπίο καταστροφικό για τους συναδέλφους τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Με λίγα λόγια η βασική δομή του ασφαλιστικού συστήματος παραμένει ανέγγιχτη και δεν διαφαίνεται η πολιτική βούληση για την αλλαγή της κατάστασης αυτής.

Εδώ και τρία χρόνια, κόντρα στις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τις πολιτικές της τρόικας και της ΕΕ, παλεύουμε επίμονα και δυναμικά για όσα θεωρούμε στοιχειώδη προκειμένου να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια. Τα αιτήματά μας αντανακλούν τις πραγματικές ανάγκες των πληττόμενων μηχανικών. Δεν χωρούν καμία αναμονή και δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Η διαιώνιση της κατάστασης όπου το ταμείο είναι ένα ακόμα από τα πολλά μέσα αφαίμαξής μας, χωρίς να προσφέρει στο ελάχιστο τις αναγκαίες παροχές θα μας βρει απέναντι.

Δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό, ούτε για εναπόθεση των προσδοκιών μας στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του υπουργείου. Κάθε τι που θα κατακτήσουμε απαιτεί την αγωνιστική συμμετοχή όλων μας, την μάχη στο υπουργείο αλλά και σε κάθε χώρο. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποτελέσει περίοδο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων προκειμένου να επιβάλλουμε αυτά που σήμερα η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να υλοποιήσει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s