Ψήφισμα Αλληλεγγύης – Συνυπογραφή Καταγγελίας Συντονιστικού LGBTQI+ PRIDE Κρήτης για το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου

Στηρίζουμε τη διεκδίκηση του Δημοτικού Κήπου Ρεθύμνης, για την πραγματοποίηση του 2ου LGBTQI+ Pride Κρήτης, Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας.

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου του 2016, μέλη της συντονιστικής ομάδας LGBTQI+ Pride Κρήτης παρευρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης για να εξεταστεί το αίτημά τους  για την παραχώρηση του Δημοτικού Κήπου στις 9 και στις 10 Ιουλίου για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ. Παρά τις προσπάθειές τους και τη θετική γνωμοδότηση που τους είχε δοθεί από τη συνέλευση της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου μία εβδομάδα νωρίτερα (στις 9/3), το Δ.Σ. αρνήθηκε να τους παραχωρήσει την άδεια. Η απόφαση του Δ.Σ. είναι ενάντια στον διαρκή αγώνα για ορατότητα, αυτοδιάθεση και ελευθερία. Με εμφανή άγνοια των μελών του ως προς τη μορφή, το περιεχόμενο και τις διεκδικήσεις του Φεστιβάλ, και παρά τις τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, το τυπικό αίτημα της συντονιστικής ομάδας LGBTQI+ Pride Κρήτης απορρίφθηκε χωρίς κάποιο λογικό και πρακτικό επιχείρημα. Αντ΄ αυτού, η επιχειρηματολογία εξαντλήθηκε στην αναπαραγωγή ομοφοβικών, σεξιστικών, τρανσφοβικών, πατριαρχικών λόγων. Μάλιστα δημοτικοί σύμβουλοι κατά την αποχώρησή των μελών του Συντονιστικού έφτασαν να απειλούν την σωματική τους ακεραιότητα!

Δεν είναι η πρώτη φορά που από Δημοτικές Αρχές υπάρχει παρόμοια αρνητική στάση. Πέρυσι, ο Δήμος Ηρακλείου, μετά από πολλές συναντήσεις και συνεννοήσεις, φαινομενικά θετικά προσκείμενος και δίνοντάς μία καθησυχαστική-άτυπη απάντηση ως προς τη παραχώρηση του πάρκου Γεωργιάδη, λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, με επίσημη ανακοίνωση, υπό την πίεση εκκλησιαστικών και ακροδεξιών στοιχείων, αποποιήθηκε οποιασδήποτε ευθύνης και ανάμιξης με το Φεστιβάλ, φτάνοντας λίγες ώρες πριν την έναρξη, να αρνείται την έγγραφη άδεια παραχώρησης/ηλεκτροδότησης του πάρκου.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό καταδεικνύονται για μια ακόμη φορά όλες αυτές οι εξουσιαστικές αντιλήψεις που συντηρούνται στο εσωτερικό της τοπικής – και όχι μόνο – κοινωνίας. Κάθε καταπιεσμένη ομάδα ανέκαθεν αποτελούσε τον εύκολο στόχο για κοινωνικό κανιβαλισμό. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί από τους κήρυκες μίσους, ομοφοβικών, τρανσφοβικών και σεξιστικών αντιλήψεων είναι και οι θεσμικοί εκπρόσωποι του ρατσισμού και του φασισμού.

Το δικαίωμα οποιασδήποτε και οποιουδήποτε στο δημόσιο χώρο οφείλει να είναι αδιαπραγμάτευτο. Στηρίζουμε αταλάντευτα κάθε διεκδίκηση για ορατότητα, αυτοδιάθεση, ζωή κ’ ελευθερία. Στηρίζουμε αταλάντευτα κάθε δίκαιο κοινωνικό αγώνα, ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Καλούμε κάθε μαχόμενο σωματείο και συλλογικότητα να συνυπογράψει την καταγγελία και να στηρίξει τον αγώνα για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ, του δικαιώματος για ορατότητα, αυτοδιάθεση και ελευθερία.

Η πλατφόρμα συνυπογραφής online είναι στο παρακάτω σύνδεσμο :
http://www.ipetitions.com/petition/public-garden-of-rethymno-for-the-2nd-lgbtqi

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s