ΕΦΚΑ: Ανασφάλιστοι οι μηχανικοί και τα παιδιά τους – Ένα πανάκριβο μπάχαλο!

Να δοθεί τώρα λύση για τους συναδέλφους!

Η οργή του κόσμου της εργασίας, μηχανικών και λοιπών κλάδων, που απασχολείται και αμείβεται υπό το καθεστώς του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών αλλά και των τυπικά μισθωτών εργαζομένων τεχνικών, ξεχείλισε για άλλη μια φορά. Δεν είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση αυτή για εμάς. Όλοι έχουμε βιώσει το πώς είναι να έχεις ουσιαστικά εξαρτημένη μορφή εργασίας και κατ’ επίφαση να βαφτίζεσαι «συνεργάτης» χάνοντας όλα τα ευεργετήματα του μισθωτού. Αυτό όμως που γίνεται τους τελευταίους μήνες ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Ξαφνικά, τον προηγούμενο μήνα, χιλιάδες τυπικά αυτοαπσχολούμενοι είδαν να εμφανίζονται στα συστήματα του ΕΦΚΑ ως ανασφάλιστοι, χάνοντας την ασφαλιστική τους ικανότητα και ενημερότητα ενώ δεν μπορούσαν να εκτελέσουν και όποια ιατρική υποχρέωση είχαν. Ομοίως ανασφάλιστα βρέθηκαν και τα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους. Σε ακόμη χειρότερη θέση βρίσκονται όσοι ανήκουν στο καθεστώς των «παράλληλα απασχολούμενων (μπλοκάκι και μισθωτοί) καθώς εδώ και πάνω από ένα χρόνο τα συστήματα του ΕΦΚΑ αδυνατούν να δουν ότι οι εισφορές των αυτοαπσχολούμενων πληρώνονται κανονικά από τον εργοδότη.

Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι χιλιάδες εργαζόμενοι που πληρώνουν κανονικά και πανάκριβα τον ΕΦΚΑ είτε άμεσα (ως αυτοαπασχολούμενοι), είτε έμμεσα (ως παράλληλα απασχολούμενοι από τις εισφορές του εργοδότη) να βαφτίζονται οφειλέτες. Μάλιστα, οι δήθεν οφειλές κατέπεσαν στο ΚΕΑΟ και τους προστέθηκαν επιβαρύνσεις αυξάνοντας ακόμη περισσότερο ένα χρέος που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται!

 Ο ΕΦΚΑ απέδωσε το πρόβλημα σε «τεχνικό λάθος». Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ στην πραγματικότητα δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν πώς θα διορθωθεί και περιμένουν τις εκκαθαρίσεις σε… έξι μήνες! Αν μέχρι τότε χρειάζεσαι ασφαλιστική ενημερότητα, σου λένε πλήρωσέ τα (ξανά!) μέχρι να σου επιστραφούν από την εκκαθάριση. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξαναγκάζεται να παρατείνει την ασφαλιστική ενημερότητα των μηχανικών μέχρι τέλη Μαΐου αλλά ο πυρήνας του προβλήματος παραμένει: Η διαχρονική και μεθοδευμένη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων (υποστελέχωση, τζογάρισμα αποθεματικών κλπ) ούτως ώστε η  «εξυγίανση» = ιδιωτικοποίηση να προβάλλει ως «λύση». Τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή ένωση και η εργοδοσία εντείνουν τις αντεργατικές τους παρεμβάσεις στην ασφάλιση και στην περίθαλψη. Έχουμε καταλήξει με ένα πανάκριβο για τους εργαζόμενους ασφαλιστικό σύστημα, υπό ιδιωτικοποίηση και κεφαλαιοποίηση, το οποίο λειτουργεί λιγότερο ως στοιχείο κοινωνικού κράτους και περισσότερο ως εισπρακτικός μηχανισμός και το οποίο μέσω της υποστελέχωσης μεταφέρει διαρκώς την αδυναμία του να ανταποκριθεί και τα λάθη του στους ασφαλισμένους

Η κυβέρνηση μέσω του ΕΦΚΑ προσπαθεί να αφαιμάξει τους εργαζόμενους απειλώντας τους ως ανασφάλιστους μέχρι είσπραξης τελευταίου ευρώ.  Εξάλλου θέλει την επαναφορά της πρόβλεψης για χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας μόνο σε αυτούς με μηδενικά χρέη ή ρυθμισμένες οφειλές. Συγχρόνως, η μεθοδευμένη υποστελέχωση οδηγεί το ΕΦΚΑ να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες, υποχρεώσεις και δικαιώματα των εργαζομένων. Τον ΕΦΚΑ τον πληρώνουμε πανάκριβα, απ’ ότι φαίνεται, όχι για να μας υπηρετεί αλλά για τα επιδόματα των golden boys στελεχών που χώνουν οι κυβερνήσεις από το παράθυρο.

  • Να δοθεί τώρα μόνιμη λύση στο πρόβλημα της ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας
  • Να ακυρωθούν τώρα τα ραβασάκια και οι χρεώσεις του ΚΕΑΟ
  • Διαγραφή χρεών για τους ανέργους/ες συναδέλφους, όχι στις κατασχέσεις. Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ.
  • Να αναγνωριστούν τώρα οι εισφορές που έχουν ήδη καταβληθεί από αυτοαπασχολούμενους και παράλληλα απασχολούμενους
  • Μόνιμες προσλήψεις υπαλλήλων για έναν ΕΦΚΑ που θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους και δεν θα λειτουργεί ως εισπρακτικός μηχανισμός
  • Δημόσια καθολική ασφάλιση για όλους και όλες με δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία, στην ανταποδοτικότητα και στην ιδιωτικοποίηση. Επιστροφή στα Ασφαλιστικά Ταμεία των κλεμμένων (πάνω από 70 δις). Κρατικές επιχορηγήσεις στα ταμεία.
  • Κατάργηση του ΔΠΥ και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αύξηση όλων των μισθών εδώ και τώρα ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας. Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και μείωση του χρόνου εργασίας. 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο.

Σχολιάστε