Ανακοίνωση για το εργοδοτικό έγκλημα στην COSCO – Πρώτη νίκη των απεργών!

Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των αφεντικών

Το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου  Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα στην προβλήτα της COSCO που είχε σαν αποτέλεσμα έναν ακόμα νεκρό εργάτη στο βωμό του κέρδους και εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους ενός νέου αδικοχαμένου ανθρώπου, που έχασε με τον πλέον φρικτό τρόπο την ζωή του.

Το έγκλημα στην προβλήτα της COSCO μπορούσε να είχε αποφευχθεί, καθώς οι εργαζόμενοι και το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά) που δραστηριοποιείται στο χώρο είχαν προειδοποιήσει πολλές φορές για την απουσία ακόμη και στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής και για την εντατικοποίηση της δουλειάς που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ‘ατυχήματα’. Τα παραπάνω, μαζί με τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τα μεγάλα λόγια για τις επενδύσεις και τη μετατροπή του Πειραιά σε διεθνή κόμβο εμπορευμάτων.

Οι κυβερνήσεις, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κάνανε σημαία τους την επένδυση της COSCO και είναι υπόλογες. Ουσιαστικά στήριξαν τη μετατροπή του λιμανιού σε κάτεργο και το παρέδωσαν στο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή η κατάργηση του 8ωρου αλλά και η διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, δίνουν το σήμα στη εργοδοσία να ξεσαλώνει σε βάρος των εργαζομένων. Ο νόμος Χατζηδάκη φέρνει κι άλλους νεκρούς εργαζόμενους στους χώρους της δουλειάς.

Στηρίζουμε τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις που κήρυξε το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ στις προβλήτες της COSCO για να μη θρηνήσουν άλλους νεκρούς. Ενώνουμε τη φωνή μας στα δίκαια αιτήματά τους.

  • Να αποδοθούν ευθύνες για το νέο εργοδοτικό έγκλημα
  • Να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO και σε κάθε χώρο δουλειάς

Οι συλλογικοί ταξικοί αγώνες μπορούν να νικούν!

Ήδη καταγράφεται μία πρώτη σημαντική νίκη των απεργών καθώς η εργοδοσία έκανε δεκτά κάποια από τα αιτήματά τους και συγκεκριμένα την αύξηση των εργαζομένων στη βάρδια από 4 σε 5 άτομα (οι απεργοί ζητούν 6), την κατάργηση της κόντρα βάρδιας και τη σύσταση επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας.

Σχολιάστε