Να αλλάξουμε σύστημα, όχι το κλίμα – Αγώνας ενάντια στην αντι-περιβαλλοντική πολιτική κυβερνήσεων-ΕΕ-Κεφαλαίου

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ανέδειξε με τραγικό τρόπο την καταστροφική επέμβαση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη φύση. Η κλιματική απορρύθμιση του πλανήτη είναι εδώ με θερμοκρασίες ρεκόρ, καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές. Στην Ελλάδα, οι καταστροφικές φωτιές αφήσαν πίσω τους 1,3 εκατομμύρια δασικά στρέμματα στάχτη, κατεστραμένες κατοικίες και χώρους δουλειάς, καμμένες καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, θύματα, δεκάδες τραυματίες, και χιλιάδες ανθρώπους χωρίς σπίτια. Δύο μήνες μετά, ο εφιάλτης των κατοίκων συνεχίζεται εξαιτίας των πλημμυρών που απειλούν να αποτελειώσουν ότι άφησαν όρθιο οι φωτιές του καλοκαιριού.

Η έκταση και η ένταση των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, η επαναληπτικότητά τους και οι καταστροφικές τους συνέπειες δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπηρετούν με συνέπεια μια αντι-περιβαλλοντική πολιτική χωρίς καμία μέριμνα για τη θωράκιση από τις φυσικές καταστροφές. Από κοινού με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και το τοπικό κράτος, αξιοποιούν τις φυσικές καταστροφές ως ευκαιρία για να προχωρήσει μια βάρβαρη, αντιλαϊκή και περιβαλλοντοκτόνα ανάπτυξη, που θα ερημώσει τα χωριά και θα χαρίσει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση ψήφισε το αντιπεριβαλλοντικό τερατούργημα Χατζηδάκη που ουσιαστικά προωθεί διαδικασίες αυτόματης αδειοδότησης, χωρίς καν τους στοιχειώδεις ελέγχους. Δίνεται άδεια για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές, ενώ με νέο νόμο προχωρεί στη μετατροπή ολόκληρων περιοχών Natura σε χώρους ανάπτυξης Βιομηχανικών ΑΠΕ.

Η διεξαγωγή της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop26) αυτές τις μέρες στη Γλασκώβη αποτελεί για ακόμα μία φορά προκάλυμμα της αντι-περιβαλλοντικής πολιτικής των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών. Οι δηλώσεις ανησυχίας για τις διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, η επιμονή στις ανθρωπογενείς αιτίες του προβλήματος για να κρυφτεί η συστημική του διάσταση και η δημαγωγία για τις «πράσινες πολιτικές» της ΕΕ και του κεφαλαίου που θα δώσουν –υποτίθεται– τη λύση στα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μόνο υποκριτικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Μεγαλοστομίες και ευχολόγια για να αποκρύψουν πως βασικός άξονας της πολιτικής τους είναι το επιχειρηματικό κέρδος.

Η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και το «Πράσινο Συμβόλαιο» της ΕΕ υπόσχονται σταδιακή μείωση των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου», ενώ στην πραγματικότητα χρηματοδοτούν μέσα από τις «πράσινες επενδύσεις» τους υπαίτιους για την περιβαλλοντική καταστροφή, δηλαδή τις πολυεθνικές της ενέργειας. Καταστρέφουν δάση και βουνά για να εγκαταστήσουν θηριώδη βιομηχανικά αιολικά πάρκα και επιβαρύνουν τον λαό με το πανάκριβο «πράσινο» ρεύμα και τους «πράσινους» φόρους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν της ενεργειακή εξάρτηση και τη σπατάλη ενέργειας από την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής.

Με αγώνες να προστατεύσουμε το περιβάλλον!

Η φύση δεν μπορεί να θεωρείται πεδίο κερδοφορίας και πρέπει να προστατευτεί άμεσα. Παλεύουμε εδώ και τώρα για ανατροπή αυτής της πολιτικής:

  • Προστασία των δασών, των θαλασσών και όλων των φυσικών πόρων.
  • Πλήρη και άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές,
  • Δαπάνες για την πυροπροστασία, αντιπλυμμηρικά και αντισεισμικά έργα και όχι για τα αιματηρά πλεονάσματα και τους εξοπλισμούς.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της δασοπροστασίας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία και στις δασικές υπηρεσίες. Ανανέωση του εξοπλισμού της πυροσβεστικής.
  • Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη, που απειλεί τις δασικές περιοχές και τις περιοχές NATURA.

Στηρίζουμε τη συγκέντρωση στο Ηράκλειο το Σάββατο 6 Νοέμβρη

στις 12 μμ στην πλατεία Ελευθερίας

Σχολιάστε